Reddingsbrigade Oldambtmeer

Het Oldambtmeer bij Blauwestad is geen recreatieplasje maar een GROOT MEER. Op een meer van zo’n 800 hectare zou je eigenlijk een reddingsbrigade moeten hebben. Motorboten met pech, oververmoeide (kite)surfers en omgeslagen kano’s en zeilboten komen namelijk regelmatig voor.

In levensbedreigende situaties rukt de brandweer Oldambt uit. In overige gevallen word ik gebeld. Met mijn Yam 480 rib met 60 PK ben ik in 4 minuten van de jachthaven van Midwolda bij het havenkwartier. Maar dat was deze maand bijna verleden tijd, want mijn rib was op sterven na dood.

Door alle reddingsacties en sleepwerkzaamheden van de afgelopen jaren zijn de tubes flink versleten. Toen ik de boot begin mei te water liet en de zon erop ging schijnen klonk er een harde knal en was een van de luchtkamers gesprongen. Even leek het erop dat mijn rib total loss zou worden verklaard, want niemand in de buurt durfde het aan om ‘m te repareren. Gelukkig kon ik terecht bij een bedrijfje uit Haarlem. Zij hebben een nieuwe “binnenband” geplaatst en de neus geheel vernieuwd. En nog met 2 jaar garantie ook. Nu de console nog even bijwerken en hij kan er weer tegenaan.

Nog heel even geduld dus, motorboten, kitesurfers, kanoërs en zeilers. Binnenkort is de officieuze reddingsbrigade van het Oldambtmeer weer in bedrijf.

Rib Huninga's Blauwestad

De rib voor reparatie

De rib na reparatie

De rib na reparatie