Winschoter Stadsjournaal: Historie en heden verpakt in verbluffende beelden

WINSCHOTEN – Hoe zag de aloude Venne in het hartje van Winschoten er in het (verre) verleden ook alweer uit? Toen binnenschippers met hun vrachtschuiten er nadrukkelijk het beeld bepaalden. Nieuwsgierig geworden? Wie nu over de gemoderniseerde Venne in Winschoten rijdt of wandelt kan zich de aanblik van zo’n honderdvijftig jaar geleden amper voor de geest halen. Maar gelukkig is er het Winschoter Stadsjournaal dat de historie en het heden op verbluffende wijze tot een geheel laat samensmelten.

Op maandag 19 en dinsdag 20 maart is het resultaat van de metamorfose op het witte doek van Cultuurhuis De Klinker te zien. Bewegende, maar ook verstilde, stadsbeelden die op verrassende wijze zijn getransformeerd tot een imponerend item.

Anno nu is het amper voor te stellen dat water het vervoer in het Winschoter centrum domineerde. De Binnen- en BuitenVenne telde aan de kade zaakjes van neringdoenden, pakhuizen en winkels. Zelfs een boerderij had z’n stekkie aan de Venne gevonden. Na het graven van het Omsnijdingskanaal in 1880 veranderde de situatie drastisch. De BinnenVenne, van Bosschstraat tot Langestraat, werd in 1916 gedempt. Dik een kwart eeuw later onderging de BuitenVenne hetzelfde lot. Destijds ingegeven door toenemende vuiligheid en ongeregeldheid in het water. Honderd jaar verder in de tijd is de Venne opnieuw sterk gemoderniseerd. Pikant is dat het water weer -enigszins- ie teruggebracht. De vernieuwde Venne heeft in de twee voorstellingen in De Klinker (beide dagen aanvang 20.00 uur) een zeer voorname plaats veroverd. Het was een helse klus voor het team van het Stadsjournaal die talloze uren film en fotomateriaal tot een fraai tijdsdocument te creëren.

Rijk arsenaal onderwerpen
Er is natuurlijk veel meer materiaal dat het publiek op maandag 19 en dinsdag 20 maart kan verwachten. Uit een rijk arsenaal onderwerpen is naar hartenlust een greep gedaan. Dankzij nieuwe technieken en de ‘eigen’ drone is een film over het Museum Stoomgemaal Oostereinde op schitterende wijze opgepoetst. Vanuit de lucht krijgt de plek van het originele vijzelstoomgemaal uit 1885 een extra dimensie. De werking van het monument wordt op een heel bijzondere wijze gedemonstreerd. Aandacht ook voor de bankjes die her en der in Winschoten een aangename zitplaats bieden. Niet alleen de zogeheten social-sofa’s die stevig aan bod komen. Vanaf 2009 worden die met mozaïekbeelden verfraaide bankjes in Winschoten vervaardigd. Een intensieve zoektocht leverde voorts een scala aan rustige zitjes op. Heerlijk te genieten valt er van het item ‘Oja-toen’, waarin smaakvolle bestaande beelden aaneen zijn gesmeed om dat o-ja-gehalte extra te accentueren.

Twee families
Opvallend in de voorstellingen twee families die decennialang de aanblik van de Langestraat (mede) hebben bepaald. Zoals de Modezaak van het echtpaar Ko en Riny Drewel. Liefst tachtig jaar was het modehuis Drewel toonaangevend in de Winschoter winkelstraat. De Drewels kijken terug op hun carrière in de modebranche, maar ook de liefde van Ko voor de ‘schlagermuziek’ en zijn inzet medeburgers van concertkaartjes te voorzien. Eveneens indrukwekkend is het relaas van Elly en Edo Engelkens over de fameuze Vonk’s Automatiek. Tot in de verre omtrek zijn de eierballen van Vonk een vermaard en uiterst gewild snackartikel. Sinds 1954 is de familie Vonk in de Moushörn (na een start in de Engelstilstraat) te vinden, maar vorig jaar besloten Elly Vonk en manlief Edo Engelkens dat het welletjes was. Ter geruststelling: Vonk’s Automatiek is, inmiddels in andere handen, een nieuwe toekomst gestart.

Een bijzonder onderwerp is evenzeer het stadhuis in het hart van de Winschoter Langestraat. Geschiedenis en de situatie na de recente interne verbouwing staan centraal in het opvallende item van het politieke machtscentrum.

Kaarten
Kaarten voor de twee voorstellingen van het Winschoter Stadsjournaal zijn te verkrijgen aan de kassa van De Klinker. Aanvang: 20.00 uur. De kaarten kosten 12,50 euro.