De nieuwe PMD-container, wat moet ik daar van weten?
Oldambt – Vanaf januari 2018 worden plastic, metaal en drankenkartons met een container ingezameld in plaats van met losse plastic zakken. Alle huishoudens die over een grijze container beschikken, ontvangen hiervoor in december 2017 een nieuwe PMD-container.
De gemeente Oldambt heeft de veelgestelde vragen beantwoord.
Meer lezen? Klik hier.
Wat mag er in de PMD-container?
PMD staat voor plastic, metaal en drankenkartons. De volgende afvalstoffen mogen in de container:
– Plastic verpakkingen zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken
– Metalen verpakkingen zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels
– Drankenkartons zoals pakken van sappen en zuivel.
Op het deksel van de nieuwe container vindt u een informatiesticker waarop staat wat er allemaal in de container mag. Daarnaast ontvangt u een afvalwijzer met meer informatie over het scheiden van afval.
Deze verpakkingsmaterialen zijn eenvoudig van elkaar te scheiden en geschikt te maken voor hergebruik. In Nederland, maar ook in Duitsland, zijn hiervoor inmiddels meerdere fabrieken. Van blik wordt uiteraard nieuw metaal gemaakt. Drankenkartons worden in een speciale fabriek verwerkt, waarbij het papier en de aluminium of plastic laag van elkaar worden gescheiden, zodat er van het papier bijvoorbeeld toiletpapier gemaakt kan worden.Drankenkartons (melk- en sappakken) mogen niet bij het oud papier omdat in het proces, waarbij van oud papier weer nieuw papier wordt gemaakt, de beschermlaag van plastic of aluminium niet wordt verwijderd. Dit leidt tot een slechte kwaliteit nieuw papier. Het plastic wordt gescheiden in verschillende soorten plastic waarna er weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden: van shampoofles naar shampoofles.
U mag geen verpakkingen met inhoud, piepschuim, chipszakken en doordrukstrips (van bijvoorbeeld pillen of kauwgom) in de PMD-container gooien. Ook producten en gebruiksvoorwerpen van (hard) plastic, zoals tuinstoelen, speelgoed, landbouwplastic en zwembaden horen niet thuis in de PMD-container.
Is het scheiden van plastic zinvol?
In de afgelopen tijd is er veel te doen geweest over de gescheiden inzameling van plastic afval door een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Berichten in de media zorgden voor veel reuring. Wie het rapport las, kwam echter vaak tot de conclusie dat het CPB nog niet zulke gekke dingen schreef. Als antwoord op de vraag of we niet beter helemaal konden stoppen met de inzameling van plastic afval, gaf de onderzoekster als antwoord “zeker niet”. Wel moeten we meer investeren in innovaties en instrumenten, zodat we meer op kwaliteit dan op kwantiteit kunnen sturen.
Van de in Oldambt ingezamelde plastics wordt 80 procent zonder problemen gebruikt voor het maken van nieuwe producten. Voor de resterende 20 procent wordt hard gewerkt aan een oplossing.
Is de PMD-container verplicht?
U krijgt de container voor PMD-afval in ieder geval drie maanden. De ervaring in andere gemeenten leert namelijk dat 95 tot 98 procent van de mensen de container zo handig vindt, dat ze hem daarna willen houden. In Westerlee hebben we een proef gedaan met deze nieuwe container voor PMD en daaruit kwam naar voren dat nagenoeg 100 procent van de gebruikers tevreden is over het gebruik ervan.
Als u de PMD-container na 1 april 2018 toch niet meer wilt gebruiken, dan kunt u dit doorgeven aan het Milieu Informatie Centrum via 0800 02 30 336 of www.miconline.nl. De gemeente neemt uw container dan weer terug.
Moet ik betalen voor de PMD-container?
Nee, aan het gebruik van de PMD-container zijn geen kosten verbonden.
Hoe groot is de container en hoe ziet hij eruit?
De PMD-container heeft een inhoud van 240 liter (gelijk aan de grote grijze en groene container). De romp is grijs/antraciet en het deksel is oranje.
Waarom is er gekozen voor een container van 240 liter?
De ervaring leert dat het grootste deel van huishoudelijk afval bestaat uit PMD. Omdat uw PMD-afval eens per drie weken wordt opgehaald, is een container met een inhoud van 240 liter de meest geschikte optie.
Wanneer begint de inzameling met een PMD-container?
Vanaf 1 januari 2018 start de inzameling met de nieuwe containers. De ophaaldagen worden kenbaar gemaakt via de nieuwe afvalkalender en via de app AfvalWijzer. Tot die tijd worden de zakken voor plastic en drankenkartons nog ingezameld.
Wanneer ontvang ik de nieuwe container voor PMD?
U ontvangt uw nieuwe container in de eerste drie weken van december. Voor die tijd ontvangt u een brief met informatie over de levering van de container.
Waar wordt de nieuwe container voor PMD afgeleverd?
De nieuwe container wordt zo dicht mogelijk bij uw voordeur/woning afgeleverd.
Moet ik thuisblijven voor het in ontvangst nemen van de container?
Nee, u hoeft hier niet speciaal voor thuis te blijven. De nieuwe container wordt aan de straatkant van uw woning geplaatst. U kunt uw container herkennen aan de adressticker met barcode op de zijkant.
Ik ben op vakantie als de container wordt geleverd. Wat nu?
U kunt het best iemand in uw omgeving vragen om uw container achter uw huis te plaatsen, zodat het niet opvalt dat u niet thuis bent.
Hoe weet ik of de container die buiten staat mijn container is?
U kunt uw container herkennen aan de unieke adressticker die op de zijkant is geplakt.
Het adres/huisnummer op de sticker aan de zijkant klopt niet. Wat nu?
Controleer eerst of uw nieuwe container niet per ongeluk bij de buren is terechtgekomen. Als dit niet het geval is, kunt u op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur contact opnemen met de klantenservice van Synergon via (0597) 72 97 29. U kunt ook een e-mail sturen naar afvallijn@synergonsw.nl.
Iedereen in de straat heeft de container ontvangen, maar ik niet. Wat moet ik doen?
U kunt hiervoor contact opnemen met de klantenservice van Synergon. Zij zijn op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur bereikbaar via (0597) 72 97 29. U kunt ook een e-mail sturen naar afvallijn@synergonsw.nl.
Als er iets stuk is aan mijn nieuwe container, wat moet ik dan doen?
Als uw nieuwe container stuk is, kunt u op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur contact opnemen met het Milieu Informatie Centrum via 0800 02 30 336 of www.miconline.nl.
Mag ik stickers plakken op de containers?
U mag uw container van een kenmerk voorzien zodat u uw eigen container kunt herkennen. De container mag hierdoor uiteraard niet beschadigen.
Vanaf wanneer kan ik de nieuwe container gebruiken?
Zodra u de container heeft ontvangen, kunt u deze in gebruik nemen. Houdt er echter wel rekening mee dat u de nieuwe container pas vanaf 1 januari 2018 aan de weg kunt zetten. Tot die tijd worden de zakken voor plastic en drankenkartons nog ingezameld.
Waar moet ik mijn nieuwe container plaatsen voor lediging?
U biedt de nieuwe container op dezelfde plaats aan als de containers voor het rest- en GFT-afval.
Kan ik in 2018 nog wel speciale zakken bestellen voor plastic afval?
Nee, dit kan alleen als er op uw adres geen PMD-container wordt geleverd, bijvoorbeeld als u in een hoogbouwwoning woont.
Mag ik grijze vuilniszakken gebruiken voor de PMD-container?
Nee, het gebruiken van niet-doorzichtige grijze vuilniszakken voor PMD is niet toegestaan. De verwerkingslocatie kan namelijk niet zien wat er in deze afvalzakken zit en zal het afval afkeuren en als restafval behandelen.
Welke afvalzakken mag ik wel gebruiken voor de PMD-container?
PMD kan het best zonder zak in de container, maar u kunt eventueel dunne doorzichtige afvalzakken gebruiken die vergelijkbaar zijn met de zakken die we nu nog gebruiken om plastic en drankenkartons in te verzamelen.
Mijn container is vol. Kan ik mijn resterende PMD-afval in zakken naast de container aanbieden?
Nee, dit is niet toegestaan. Wellicht kunt u vragen of u uw afval bij iemand anders in de container mag doen. U kunt uw PMD-afval ook kwijt in de ondergrondse containers bij de supermarkten in Winschoten en Scheemda. Is een volle PMD-container een structureel probleem? Dan kunt u vanaf 1 april 2018 een tweede container aanvragen bij het Milieu Informatie Centrum via 0800 02 30 336 of www.miconline.nl.
Kan ik mijn PMD-afval ook wegbrengen?
Ja, u kunt uw PMD-afval wegbrengen naar de ondergrondse containers bij de supermarkten in onze gemeente.
Hoe moeten mensen die in een hoogbouwwoning wonen hun PMD-afval aanbieden?
Voor hoogbouwlocaties, voornamelijk in Winschoten, is de PMD-container geen oplossing in verband met ruimtegebrek. Voor deze bewoners geldt dat zij nog gewoon speciale inzamelzakken kunnen bestellen en deze kunnen wegbrengen naar ondergrondse PMD-containers. Deze containers worden naast de glas- en textielcontainers geplaatst op de volgende plaatsen:
– in Winschoten Zuid bij de Spar
– in Winschoten Noord bij de Plus
– op het parkeerterrein Liefkenshoek
– bij de Jumbo/Aldi aan de Heemskerkstraat
– in de bomenbuurt aan de Prunuslaan
– op het Vredenhovenplein in Scheemda
Voor een aantal hoogbouwlocaties geldt dat ze zo ver van een verzamelcontainer voor PMD-afval zijn verwijderd, dat hier nog volgens het oude systeem met plastic zakken wordt gewerkt. De bewoners van deze hoogbouwlocaties worden hier per brief over geïnformeerd.
Ik heb een extra PMD-container nodig. Waar kan ik die aanvragen?
U kunt vanaf 1 april 2018 een tweede PMD-container aanvragen bij het Milieu Informatie Centrum via 0800 02 30 336 of www.miconline.nl. De kosten voor een extra PMD-container bedragen 30 euro per jaar.
Waarom zijn de nieuwe PMD-containers voorzien van een chip?
De containers worden voorzien van een chip met als doel om ze te herkennen. De chip registreert geen informatie.
Kan ik ook een grotere of kleinere PMD-container krijgen?
Nee, er is maar één maat container beschikbaar.
Wat moet ik doen als mijn container beschadigd of kapot is?
Als uw container beschadigd of kapot is, kunt u op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur contact opnemen met het Milieu Informatie Centrum via 0800 02 30 336 of www.miconline.nl.
Hoewel u hier veel informatie vindt over afval inzamelen in 2018, willen wij u wijzen op de handige afvalapp die u kunt downloaden. En op de website van de gemeente vindt u onder andere de afvalkalender.
Foto: Frans Stegeman/ BNSnieuws.nl
Het bericht De nieuwe PMD-container, wat moet ik daar van weten? verscheen eerst op OldambtNu.
Meer nieuws
- Koningsdag 2025 in Oldambt: dit is er te doen!
Oldambt – Op zaterdag 26 april bruist Oldambt van de…
26 april 2025 - 🇳🇱 Programma Koningsdag: Blauwestad
Blauwestad– Op zaterdag 26 april 2025 vindt in Blauwestad een…
23 april 2025 - Fotoserie: TOEEÉT!! Blije gezichten tijdens Winschoter Truckrun
Oldambt – Op tweede paasdag vertrok rond 13.00 uur een stoet…
21 april 2025 - Gastrobar Mood officieel geopend in het Rosarium Winschoten
Winschoten – In het Rosarium van Winschoten is maandagmiddag Gastrobar…
7 april 2025 - Kom over de Brug Festival 2025: Een viering van kunst en cultuur
Blauwestad – Het Kom over de Brug Festival, een eendaags…
7 april 2025 - Bosma Wonen geeft sportcafé MFC De Hardenberg een frisse nieuwe look
Finsterwolde – Het sportcafé van het multifunctioneel sportcentrum (MFC) De…
30 maart 2025 - Wilfred Smidt naar EK Pitch & Putt in Ierland
Blauwestad/Oostwold – De Europese Kampioenschappen landenteams Pitch & Putt vinden…
28 maart 2025 - Straattheaterfestival Waterbei ontvangt €30.000 subsidie van Gedeputeerde Staten
Winschoten – Gedeputeerde Staten hebben in totaal 297.000 euro subsidie…
25 maart 2025 - Schatkaarten voor het nageslacht worden bewaard in de fundering van nieuwbouw De Reder
Blauwestad – Direct in het Havenkwartier is dinsdagmiddag het startschot…
18 maart 2025