Hier kan je veilig zwemmen in het open water in Oldambt

Oldambt – De zomervakantie is weer aangebroken en dat betekent volop tijd voor waterpret. Of je nu kiest voor een duik in een zwembad of liever het open water opzoekt, het is belangrijk om te weten waar je veilig kunt zwemmen.

Zwembaden
Voor wie de voorkeur geeft aan zwemmen in een zwembad zijn er in de regio verschillende opties. Het openluchtbad in Scheemda biedt een verfrissende buitenzwemervaring, ideaal voor zonnige dagen.

Liever overdekt zwemmen? Dat kan helaas niet bij een zwembad in Oldambt. Zowel MFC de Hardenberg als De Watertoren hebben een zomersluiting.

Zwemmen in Open Water
Voor de avontuurlijke zwemmer die liever in open water zwemt, is het van groot belang om op de aanwezigheid van blauwalg te letten. Blauwalgen kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en het is daarom belangrijk om waarschuwingsborden bij het water in de gaten te houden.

Op de website www.zwemwater.nl kun je controleren waar je veilig kunt zwemmen. De waterkwaliteit van het Oldambtmeer, zowel bij Strand Zuid als bij de Noordrand, is momenteel goed. Ook het water bij de Beersterplas is veilig bevonden. Helaas geldt er voor De Bouwte in Midwolda een negatief zwemadvies.

Wat is Blauwalgen?
Blauwalgen, ook wel cyanobacteriën genoemd, zijn microscopisch kleine organismen die in zoet water over de hele wereld voorkomen. Een overmatige groei van deze algen is een teken van slechte waterkwaliteit en kan schadelijk zijn voor de natuur en de gezondheid van zwemmers.

Gezondheidsrisico’s van Blauwalgen
Sommige blauwalgen kunnen giftig zijn en kunnen huidirritatie veroorzaken. Als je water met blauwalg binnenkrijgt, kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Vooral kleine kinderen zijn kwetsbaar, omdat zij onbewust dingen in hun mond stoppen. Het is daarom aan te raden om te vermijden te zwemmen in water waar blauwalgen zijn geconstateerd.

Regelmatige Controle
De kwaliteit van zwemwater wordt elke twee weken gecontroleerd. Als er blauwalg wordt aangetroffen, worden zwemmers via borden ter plaatse gewaarschuwd.

Het bericht Hier kan je veilig zwemmen in het open water in Oldambt verscheen eerst op OldambtNu.nl.

Meer nieuws