Jaap Buze uit Heiligerlee pakt vierde WK-titel: ‘Het komt je niet aanwaaien’

HEILIGERLEE – Hij kreeg een paar weken geleden geen Sportcompliment Oldambt 2017, uitgereikt door de gemeente aan sporters die een bijzondere sportprestatie hebben geleverd, maar Jaap Buze van de gelijknamige dierenspeciaalzaak in Heiligerlee had er wel eentje verdiend. Buze werd onlangs namelijk voor de vierde keer wereldkampioen met één van zijn Agapornis fischerie.

Zijn vierde titel won Buze in Cesema in Italië, waar meer dan 33.000 vogels door een groot aantal keurmeesters op onder meer formaat, kleur, model en presentatie (rechtop, borst vooruit) werd beoordeeld. Zes Agapornis fischerie (dwergpapagaaien) van Buze deden mee aan dit WK. Naast goud, won de inwoner van Heiligerlee ook brons.

Eerder pakte Buze wereldtitels in Nederland (Rosmalen), Portugal en Spanje.

Dierenarts
In totaal deden rond de 900 vogels uit Nederland mee aan het WK in Italië. “De vogels worden door de Nederlandse Bond van Vogelvrienden naar verzamelpunt Zwolle gebracht, waarna ze in een speciale bus naar Brabant gaan. Daar worden alle vogels door een dierenarts gekeurd. Ook gaat een aantal verzorgers mee. Vervolgens vertrekt de bus naar de wereldshow in Italië”, legt Buze uit.

De zes vogels die Buze inzond, zijn alle begin 2017 geboren. “Voor tentoonstellingen is een Agapornis fischerie van twee jaar oud ideaal; dan zijn ze op hun top. Vogels mogen ook maar twee jaar achtereen worden ingezet.”

Buze is gespecialiseerd in het kweken en houden van de Agapornis fischerie. “Ik heb ook veel andere vogelsoorten, maar die gaan niet naar tentoonstellingen; dat is meer hobby.”

Het op en top in vorm brengen van Agapornis fischerie mag gerust gezien worden als sport. “Hier en daar hoor je wel eens: ‘Hij wint wel vaak’, maar vergeten wordt dat het je niet komt aanwaaien. Ik heb er heel veel voor over. Zo ben ik, voordat de winkel opengaat, al een paar uren bezig met de vogels. Om kwart over zes ‘s morgens ben ik al in de hokken te vinden.”

Beleving
“Het is een stuk beleving, je moet gepassioneerd met deze sport bezig zijn”, zegt Buze. “Ik krijg ook wel eens klanten in de winkel, die een vogel willen kopen om ook mee te doen aan wedstrijden. Ik probeer dan uit te leggen wat er allemaal bij komt kijken. Vaak kijkt men er ‘te licht’ tegenaan.”

Vanwege zijn vele titels en zijn passie voor de vogels krijgt Buze regelmatig de vraag voorgelegd of hij zelf geen keurmeester wil worden. “Dat wordt me wel eens gevraagd inderdaad, maar daarvoor ontbreekt simpelweg de tijd. Mijn winkel is zes dagen per week open en daarnaast ben ik vele uren kwijt met de verzorging van mijn eigen vogels. Om keurmeester te worden moet je eerst een aantal theorielessen volgen, ook moet je een aantal keren naar Soest voor het praktijkgedeelte. Daarbij komt dat je als keurmeester alle vogelsoorten moet beoordelen, niet alleen de Agapornis fischerie.”

Eventjes naar de vogels kijken
Jaap’s vrouw Heidi staat volledig achter de passie van haar man. “Zij weet wat de vogels voor mij betekenen. Ze kent me wat dat betreft door en door. Als ik bezoek krijg van een vogelvriend en we besluiten om eventjes naar de vogels te kijken, dan ziet ze de bui al hangen. Vaak zijn we dan uren weg”, lacht Buze. “Over vogels raak je nooit uitgepraat.”

Meer nieuws