Kijkdagen bij sluis Blauwe Passage aan Oldambtmeer

Bron: www.europaomdehoek.nl
Met Europees geld worden in ons land verschillende projecten uitgevoerd. Dit versterkt de economie in de regio. De Europese Commissie en de Nederlandse overheid vinden het belangrijk om te laten zien waar Europees geld aan wordt besteed. Daarom zetten projecten in Nederland hun deuren open. Zo ook de Blauwe Passage naast de jachthaven van Midwolda.

Het informatiecentrum van de Blauwe Passage is gelegen naast Paviljoen de Waternimf,  Strandweg 2 in Midwolda. In het informatiecentrum zijn medewerkers van het project aanwezig die alles kunnen vertellen over het project Blauwe Passage. Dit aan de hand van een presentatie, kaarten en andere middelen. Het informatiecentrum ligt naast het eerste deel van de Blauwe Passage dat inmiddels is afgerond: een deel van het kanaal een sluis en een brug. Bezoekers kunnen dit bezichtigen.

In de directe omgeving van het informatiecentrum zijn veel activiteiten: strand, haven, gelegenheid voor rondvaarten, fietsmogelijkheden en horeca. Vooral op een mooie dag is deze noordkant van het Oldambtmeer een heerlijke plek om te verblijven.

Openingstijden tijdens de kijkdagen
Vrijdag 10 mei van 10:00 tot 16:00
Zaterdag 11 mei van 10:00 tot 16:00
Zondag 12 mei van 10:00 tot 15:00

De Blauwe Passage is de nieuwe vaarverbinding van de noordrand van het Oldambtmeer naar Nieuwolda. Hiermee krijgen het Oldambtmeer en Blauwestad een aansluiting op het Termunterzijldiep, de Dollard en de Eems in Duitsland. Binnengaats ontstaat een verbinding via Delfzijl naar het Damsterdiepcircuit en andere routes in Groningen en Friesland. De toeristische vaarmogelijkheden worden hiermee flink verruimd en het Oldambt krijgt een extra toeristische economische impuls.

Het eerste deel van het kanaal vanuit het Oldambtmeer, de sluis en de brug zijn gereed. Binnenkort wordt gestart met het aanleggen van het vervolg van het kanaal langs Midwolda. Langs het kanaal komen aanlegplaatsen waardoor het mogelijk wordt om via doorsteekjes het centrum van Midwolda te bezoeken. Midwolda heeft een bezienswaardige historische kerk en aantrekkelijke horecavoorzieningen. In Nieuwolda biedt de haven volop gelegenheid voor een tussenstop of overnachting. En voordat de Dollard bereikt wordt, is de haven van Termunterzijl een aantrekkelijke verblijfplaats.

Naar verwachting kan de Blauwe Passage vanaf het vaarseizoen 2015 worden gebruikt door vaarrecreanten.