Bijna kwart nieuwe woningen in dorpen in Oldambt

Oldambt- Na jaren van ogenschijnlijke stilstand is er vandaag de dag volop ontwikkeling als het gaat om nieuwbouw van woningen in de gemeente Oldambt. Dat geldt niet alleen voor Winschoten en Blauwstad, maar in toenemende mate ook voor de dorpen.

“67 voor de dorpen in totaal”, meldt wethouder Gert Engelkens. “Voor het eerst in twintig jaar komen er op de plek van het Molenbastion in Bad Nieuweschans 19 nieuwe woningen. Die zijn nu een feit.” Een paar kilometer verderop sieren de bouwkranen aan het Kleipad in Finsterwolde de spreekwoordelijke horizon. Van de twaalf bouwkavels zijn hier inmiddels negen woningen gereed of in aanbouw.

Sinds de vaststelling door de gemeenteraad van het Programma Wonen Oldambt 2021 – 2026 (totaal 850 woningen, zonder Blauwestad) zijn sinds 1 juli 2021 driehonderd vergunningen afgegeven voor nieuwbouw. Behalve de 67 voor de dorpen zijn dat er 73 voor Winschoten en 160 voor Blauwestad.

De toename van het aantal woningen brengt ook groei van het aantal inwoners met zich mee. Vanaf januari dit jaar staat die teller op 428 inwoners. Totaal tikt Oldambt nu bijna 39.000 inwoners aan. Het woord krimp neemt Engelkens niet snel meer in de mond. “We zijn op de goede weg. Het is goed om te zien dat behalve nieuwe inwoners van buiten Oldambt ook inwoners vanuit de dorpen zelf zich melden voor nieuwbouw.”

Perspectief dorpen
Engelkens is blij dat er op het gebied van nieuwbouw nu ook perspectief is voor de dorpen. “Vaak gaat de aandacht naar Winschoten en Blauwestad. ‘En wij dan?’, zo klinkt het regelmatig.” De wethouder kan zich die reactie wel voorstellen. Net als de aanvankelijke teleurstelling bij de inwoners van Bad Nieuweschans, bij de eerste presentatie van de plannen voor nieuwbouw aan het Molenbastion. “Die plannen zijn nu concreet, daar zijn we ook als gemeente trots op.”

Woningcorporatie Acantus presenteert 22 november de concrete plannen voor 19 nieuwe woningen in de Akkerschans. Met Acantus is een belangrijke samenwerkingspartner genoemd. Scheemda is hier een ander goed voorbeeld van. Aan de Hogeweg zijn negen nieuwe huurwoningen gerealiseerd. Binnenkort worden ook de 37 appartementen aan de Diepswal betrokken door nieuwe inwoners.

Tour langs de dorpen
Nieuwbouw in de dorpen dient goed aan te sluiten bij de directe omgeving, het karakter van het dorp. Om dat te realiseren wil Engelkens per dorp met inwoners in gesprek om samen te kijken wat kansrijke plekken zijn voor nieuwbouw. Op die wijze zijn de eerste gesprekken met Beerta gevoerd. Dat werkt goed. “Het idee is om de komende tijd een tour langs alle dorpen te doen.”

Het bericht Bijna kwart nieuwe woningen in dorpen in Oldambt verscheen eerst op OldambtNu.nl.

Meer nieuws