Brasserie Pand 147 in Winschoten, een ‘verrijking voor De Venne’

WINSCHOTEN – José en Bennie Smits runden vele jaren Gasterij Smits in Midwolda. Na de verkoop aan Erik Nap, ging het stel in mei 2015 aan de slag bij De Bottelier in Blauwestad. Vorige week woensdag openden ze brasserie Pand 147 aan De Venne in Winschoten.

“We wilden altijd al een eigen brasserie”, zegt Bennie Smits, “in Blauwestad hadden we De Bottelier, samen met een andere ondernemer (Arjan Kenter, red.), maar een horecazaak in gezamelijkheid runnen bleek uiteindelijk niet ideaal.”

Bennie en José lieten hun oog vallen op het pand aan De Venne 147, destijds een kantoor. “Er staat genoeg leeg in Winschoten, onder meer in De Langestraat, maar die locaties waren het net niet. We wilden namelijk ook een terras, en in De Langestraat is nauwelijks zon. Daarbij komt dat De Venne helemaal is opgeknapt.”

Grondig onder handen genomen
Pand 147 is grondig onder handen genomen. De kantoren maakten plaats voor de keuken, de kunststof pui is vervangen door hout, de deuren kunnen – bij mooi weer – helemaal open en het geheel is voorzien van warme kleuren. De brasserie beschikt over 45 zitplaatsen. Daarnaast kunnen er nog circa 12 tot 15 personen op het terras zitten. Verder is er nog een kinderhoek, met onder meer speelgoed en spelcomputers. “In de nabije toekomst komt er nog een televisie met dvd-speler”, zegt José.

“Ik denk dat de brasserie een verrijking is voor De Venne”, zegt Bennie. “De reacties van de klanten zijn in ieder geval zeer positief”, vult José aan. “Ze zien het als een aanwinst voor Winschoten.”

Pand 147 is geopend van maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur. Klanten kunnen er lunchen en dineren. “Ook hebben we tien soorten kwaliteitswijn”, zeggen beiden. Veel van de producten – onder andere de hamburger, saté, de soepen en de pindasaus zijn zelfgemaakt. “We denken er zelfs over na om op gezette tijden een wijnproeverij te organiseren, maar dat is iets voor later.”

Mede verantwoordelijk voor de bereiding van de producten is kok Martijn van Iersel, die ook al in De Bottelier werkte. Martijn runt, samen met een collega, de keuken. Verder zijn er, uiteraard, nog mensen in de bediening. De keuken is tot 20.30 uur geopend.

Op rolletjes
“Iedereen heeft zijn of haar taak”, legt Bennie uit. “Hij of zij weet wat er van hen wordt gevraagd. Dat is ook nodig, want om een zaak goed te kunnen runnen, moet alles op rolletjes lopen. En als dat over een tijdje zo is, gaan José en ik lekker een weekje met vakantie, ha, ha.”

Foto’s Arjan Brondijk

Meer nieuws