Gedeputeerde Nienke Homan wekt energie op zonder pumps

NIEUWE PEKELA – Nieuwe Pekela viel donderdag de eer te beurt als eerste in de provincie een energieproject te hebben dat geheel ten goede komt aan de financiële verlaging van de energielasten van verenigingen.

Het gaat hier om een de zogenaamde verlaagd tarief-regeling of postcoderoosproject, waarbij verenigingen en maatschappelijke organisaties aandeelhouder worden van een gezamenlijke zonnepanelen-installatie.

De coöperatie Pekela Duurzaam heeft dit project kunnen realiseren op het dak van sporthal De Spil, dat belangeloos beschikbaar gesteld werd door de gemeente Pekela. Het kostte Pekela Duurzaam een kleine twee jaar tot de firma Becker de werkelijk installatie in een krappe week tijd succesvol kon installeren. Maar dankzij die degelijke voorbereiding kon met behulp van subsidies van Leader, de provincie en de Rabobank de prijs van éen paneel aangeboden worden voor 25 euro.

En dat was een investering die voor obs De Linde, cbs Groen van Prinsterer, LTC Oude Pekela, kortbalvereniging WSS, jongerencentrum Linked, Ons Stee en manegevereniging NIOP te overzien en betaalbaar was, zodat zij enthousiast en gretig deel wilden nemen.

Coen Oosterveld
Coen Oosterveld, voorzitter van Pekela Duurzaam benadrukte in zijn speech echter dat dit nog maar het begin was. “Uiteindelijk is dit pas de eerste stap naar een compleet energieneutraal Pekela. We gaan samen met Veenstroom, de energie coöperatie voor de hele veenkoloniën, meer van dit soort energieprojecten doen en zorgen dat ook particuliere huiseigenaren en huurders voor een betaalbare investering mee kunnen profiteren van de broodnodige energietransitie.”

Wethouder Jaap van Mannekes sprak lovende gemeentelijke woorden bij de openingsbijeenkomst en benadrukte dat het nog niet altijd even duidelijk is welke mogelijkheden je, als gemeente, het beste kan benutten om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen, die wereldwijd zijn afgesproken. “De gemeente zal zich de komende tijd vooral inzetten op hulp bij besparing van energie. Zo kunnen we samen voor Pekela met Pekela duurzaam worden”, aldus
Van Mannekes.

Provinciaal gedeputeerde Nienke Homan ging nog een stapje verder: “We zijn erg nog lang niet en er moet echt nog veel en veel meer gebeuren, maar wat ik zo belangrijk vind van dit project is dat het midden in een dorp is. En dat het van het dorp is. Dat de energietransitie niet iets is dat buiten een dorp staat, maar dat het van en voor bewoners, en in dit geval voor hun verenigingen, is en dat een lokale ondernemer het geplaatst heeft. Dat is zo belangrijk. Alleen dan krijgen we, na de ellende van de gaswinning weer eigen regie over energie. Het is daarom dan ook een persoonlijk genot voor mij om dit project officieel in werking te mogen stellen!”

Zware dobber
Homan had dit keer een zware dobber aan de opening. Meestal knipt ze een lint door of haalt ze een denkbeeldige schakelaar over, maar nu moest ze concurreren met de wethouder en de vertegenwoordigers van de deelnemende sportverenigingen. Want, heel toepasselijk, werd er een sportieve competitie gehouden: Degene die als eerste de bal in een basket had, mocht een door de op het dak gelegen installatie opgeladen lampje aansteken en dan een bordje met de QR-code aan het publiek tonen.

Meer nieuws