Helmonder Patrick Keulens loopt 21e van totaal 40 halve marathons in Blauwestad

BLAUWESTAD – De vierde editie van de Blaauwbekmarathon, die wordt gehouden op zaterdag 3 februari, kent een opvallende deelnemers: Patrick Keulens. De inwoners van Helmond is bezig met een missie: het lopen van veertig halve marathons in veertig weken. De Blaauwbekmarathon wordt zijn 21e.

Zijn eerste van de veertig rende hij op zaterdag 9 september 2017 in Stockholm. De veertigste staat gepland op zaterdag 17 juni. Dat gebeurt op een loopevenement dat door Keulens zelf wordt georganiseerd.

Doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor elf kinderen in Nepal die, door de aardbeving in 2015, hun weeshuis kwijt zijn geraakt.

Mick Bröcker uit Zoetermeer zet zich al een paar jaar in voor de weeskinderen. Hij vertrok in 2014 voor zeven maanden naar Nepal om daar voor zijn studie stage te lopen. Bröcker deed onderzoek naar hechtingsproblematiek. Hij leerde zo onder meer het jongetje Ombir kennen.

Aardbeving
Na zijn stage keerde Bröcker terug naar Nederland. Enkele weken nadat hij terug was – Nepal was toen net getroffen door een aardbeving –  kreeg hij een melding op Facebook met de vraag om zich veilig te melden. Hij had zijn woonplaats namelijk nog op Kathmandu staan. De kinderen die hij in Nepal had leren kennen, hadden de aardbeving overleefd. Ze sliepen echter in een tentje.

Bröcker gaf zijn studie, baan en leven in Nederland op en ging terug naar Kathmandu. Hij huurde een flatje, waar hij samen met de elf weeskinderen ging wonen.

Keulens hoorde het verhaal van de weeskinderen en besloot actie te ondernemen, zodat ‘de weeskinderen van Mick Bröcker een nieuw (t)huis krijgen en kunnen opgroeien in een liefdevolle en veilige familie, de Ombir Family’, laat hij op de website www.ikrenvoorombir.nl weten. De weeskinderen zijn tussen de 5 en 17 jaar oud .

Businessbox
In totaal heeft Keulens al 42.000 euro bijeengebracht. Maar er is meer nodig; onder andere voor scholing, kleding en voedsel. Per gelopen halve marathon kan een bedrag van 2,50 euro worden gedoneerd, met een maximum van 100 euro. Voor jeugd tot 18 jaar geldt een euro per halve marathon. Ook kunnen er kleine businessbox van 5 stoelen voor 12,50 euro per gelopen halve marathon (maximum van 500 euro) en een grote businessbox van 10 stoelen voor 25,00 euro per gelopen halve marathon (maximum van 1.000 euro) worden gekocht.

“Het geld gaat allemaal naar het project, Ombir Foundation, toe”, vertelt Keulens. “Niets blijft aan de strijkstok hangen. De kosten die ik maak betaal ik allemaal zelf. En ik kan je vertellen, dat is niet gering.”

In zijn voetbalteam, met in de gelederen oud-profs Danny Koevermans (onder andere AZ en PSV) en Tommy van der Leegte (stond onder contract bij onder meer PSV, RKC Waalwijk en FC Twente), heeft Keulens een hoofdsponsor gevonden. “Zij dragen 10.000 euro bij.” Verder is international Virgil van Dijk ambassadeur van de Ombir Foundation. “Hij hoorde het verhaal van Mick Bröcker op televisie en besloot zich in te zetten voor de weeskinderen.”

SV Brandevoort
Niet alleen zijn teamgenoten van de veteranen van van SV Brandevoort heeft Keulens enthousiast gemaakt, ook zijn kinderen zetten zich in voor FC Ombir. “Op de school van mijn oudste zoontje zijn ze begonnen met het inzamelen van statiegeldflessen. De teller staat al op meer dan duizend euro.”

Keulens loopt namelijk niet alleen halve marathons in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Barcelona, New York en Parijs. Naast het doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor de weeskinderen, FC Ombir, heeft de Brabander ook nog een sportief doel. “Ik heb eens op m’n 25e een halve marathon gelopen in 1.49.31. Lange tijd kwam ik niet aan deze tijd. Inmiddels staat mijn persoonlijk record op 1 uur 40 minuten. Mijn doel is om nog eens onder die tijd te lopen.

Na zijn veertigste halve marathon gaat hij naar Nepal om de cheque te overhandigen. “Dat zal in oktober zijn.” Keulens blijft ook nadien verbonden met de foundation. Sportieve uitdagingen gaat hij na ‘zijn missie’ uit de weg. “Eerst maar eens een paar tandjes terugschakelen…”

Termunterzijl
De organisatie van de Blaauwbekmarathon heeft dit keer gekozen om de 42 kilometer hardlopers te laten starten vanaf Termunterzijl. Zij lopen langs de nieuwe vaarverbinding naar de Rietkraag aan het Oldambtmeer en maak daarna een grote ronde rond het Oldambtmeer. Ze lopen daarin over de baan van Aquilo in Winschoten.

Ook de halve marathon-wandelaars en -hardlopers gaan het gehele meer rond met een tussenstop bij Aquilo in Winschoten. Hun start, net als die van de vijf en tien kilometer, vindt plaats vanuit de Rietkraag in Oostwold.

Meer informatie over FC  Ombir: https://www.ikrenvoorombir.nl/