Pieter Smitbrug tussen Winschoten en Blauwestad geopend (video)

Winschoten/ Blauwestad – De langste fiets- en voetgangersbrug van Europa ligt in Groningen, tussen Winschoten en Blauwestad. Maandag 1 februari werd de 800 meter lange brug geopend. Niet met een officiële openingsceremonie, maar via een video. De brug is vernoemd naar Pieter Smit, de in 2018 overleden oud-burgemeester van Oldambt.

De brug is 800 meter lang en 3,5 meter breed en bestaat uit vier gecombineerde bruggen. Een deel over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Fietsers en wandelaars kunnen de brug op drie plekken op en af.

(Lees verder onder de foto)

Foto: Jeroen Helmers (OldambtNu.nl)

Icoon
Met de Pieter Smitbrug heeft Oost-Groningen er een icoon bij. Het 800 meter lange bouwwerk verbindt stedelijk gebied met natuur en past dankzij het gebruik van duurzame materialen mooi in het landschap. De brug bestaat vooral uit duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven.

Aandacht voor natuur
De brug kruist de vliegroute van vleermuizen. Daarom zijn er op strategische plekken bomen geplant. Zo kunnen vleermuizen ook de jachtvelden aan de andere kant van de brug bereiken. Aan de onderkant van de brug hangen op verschillende plekken nestkasten voor vogels. Aan de kant van Blauwestad is aan de voet van de brug een zandwal aangelegd. Hier kunnen oeverzwaluwen hun nesten bouwen.

(Lees verder onder de foto)

Foto: Jeroen Helmers (OldambtNu.nl)

Bereikbaarheid
Met de opening van de brug gaat een lang gekoesterde wens van inwoners van het gebied in vervulling. Vanuit Blauwestad kunnen ze makkelijker en sneller bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten sneller naar recreatieve voorzieningen rond het Oldambtmeer.

Video
Door de huidige corona omstandigheden is het niet mogelijk om de brug feestelijk te openen. Daarom is een video gemaakt, waarin Fleur Gräper – van Koolwijk (gedeputeerde) en Cora-Yfke Sikkema (burgemeester Oldambt) de brug openen. En de felicitaties van Stientje van Veldhoven (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat). Fietsers en wandelaars kunnen er vanaf nu gebruik van maken.

(Lees verder onder de foto)

Foto: Jeroen Helmers (OldambtNu.nl)


De Pieter Smitbrug is een project van de provincie Groningen, gemeente Oldambt en projectbureau Blauwestad. Met de officiële oplevering draagt de provincie de brug over aan de gemeente Oldambt.

Het bericht Pieter Smitbrug tussen Winschoten en Blauwestad geopend (video) verscheen eerst op OldambtNu.nl.

Meer nieuws