Prinses Irene op de schop bij Nationale Boomfeestdag in de gemeente Oldambt

BLAUWESTAD – Aan de 62e editie van de Nationale Boomfeestdag, die woensdag werd gehouden, deden ruim 290 gemeenten in Nederland mee. De start was in de gemeente Oldambt, waar onder meer Prinses Irene en Albert Verlinde, ‘op de schop’ gingen.

Er werden in Nederland circa 200.000 bomen en struiken geplant. In de gemeente Oldambt werd, na een oproep van Staatsbosbeheer, zieke essen vervangen. De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen.

De essentaksterfte was ook, samen met onder andere de klimaatdoelen en het belang van natuureducatie, een onderwerp tijdens het zogenoemde Groendebat. Fractievoorzitters uit de Tweede Kamer en lijsttrekkers van partijen in de gemeente Oldambt gingen in gesprek met 350 kinderen. Het debat, in aanwezigheid van Prinses Irene, werd geleid door Albert Verlinde.

Essentaksterfte
In het kader van de campagne van Staatsbosbeheer plantten gedeputeerde Henk Staghouwer, burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt, hoofd Staatsbosbeheer Groningen Rieks van der Wal en Albert Verlinde samen met de kinderen die meedoen aan de Boomfeestdag maar liefst duizend nieuwe bomen in dorpsbos De Hoogte bij Heiligerlee. In dit bos is ook sprake van essentaksterfte.

Bomencirkel
Ook in Blauwestad werden nieuwe bomen geplant tijdens de Boomfeestdag. Dit gebeurde nabij De Wilgenborg, waar de langste fietsbrug van Europa wordt aangelegd: De Blauwe Loper. Deze brug vormt straks een nieuwe verbinding tussen Winschoten en Blauwestad en gaat over het Oldambtmeer, een ecologische zone, de snelweg A7 en het Winschoterdiep. Aan de voet van deze toekomstige brug werd een bomencirkel geplant als eerbetoon aan de vorig jaar juni overleden Sandra Reemer (ere-ambassadeur van de Nationale Boomfeestdag) en oud-voorzitter Gerrit Braks.

Deze boom werd geplant door Prinses Irene, Albert Verlinde, Jacques d’Ancona, Kira Dekker, Demi van Wijngaarden en Vajèn.

Foto’s Marcel Lameijer

Meer nieuws