Viering van de Nationale Boomfeestdag in Oldambt

WINSCHOTEN – De 62e editie van de Nationale Boomfeestdag wordt gehouden op woensdag 14 maart. Naar verwachting doen 100.000 kinderen mee in ruim 290 gemeenten in Nederland. Zij planten die dag met elkaar zo’n 200.000 bomen en struiken. Het landelijke startschot wordt gegeven in de gemeente Oldambt.

Een aantal fractievoorzitters uit de Tweede Kamer gaat samen met de lijsttrekkers uit Oldambt in gesprek met 350 Oldambtster kinderen over onder andere de klimaatdoelen, het belang van natuureducatie en de essentaksterfte. Dit zogenaamde groendebat wordt geleid door Boomfeestdag- voorzitter Albert Verlinde.

Essentaksterfte
Staatsbosbeheer roept de hulp van kinderen in om tijdens de Nationale Boomfeestdag een start te maken met de campagne om zieke essen, die zijn getroffen door de essentaksterfte, te vervangen. Essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. In verband met de veiligheid door vallende takken, verwijderen beheerders aangetaste essen op plekken waar veel mensen langs komen.

Duizend nieuwe bomen
In het kader van de campagne van Staatsbosbeheer planten gedeputeerde Henk Staghouwer, burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt, hoofd Staatsbosbeheer Groningen Rieks van der Wal en Albert Verlinde samen met de kinderen die meedoen aan de Boomfeestdag maar liefst duizend nieuwe bomen in dorpsbos De Hoogte bij Heiligerlee. In dit bos zijn veel essen verwijderd omdat ze waren aangetast door de essentaksterfte.

Bomen in Blauwestad
Ook in Blauwestad worden nieuwe bomen geplant tijdens de Boomfeestdag. Dit gebeurt nabij De Wilgenborg, waar de langste fietsbrug van Europa wordt aangelegd: De Blauwe Loper. Deze brug vormt straks een nieuwe verbinding tussen Winschoten en Blauwestad en gaat over het Oldambtmeer, een ecologische zone, de snelweg A7 en het Winschoterdiep. Aan de voet van deze toekomstige brug wordt een bomencirkel geplant door de deelnemende kinderen en de fractievoorzitters van de Tweede Kamer.