Voormalig Pekelder gemeentehuis prooi voor metaaldieven

NIEUWE PEKELA – Het vroegere gemeentehuis in Nieuwe Pekela is kennelijk een makkelijke prooi voor dieven van metaal. De criminelen gaan erg brutaal te werk.

Oplettende passanten zeggen dat in de nachtelijke uren in de nabijheid van het gebouw een voertuig wordt geparkeerd, waarna de vandalen zich toegang verschaffen tot het leegstaande gebouw en daarna gaan slopen. Inmiddels is het mechanisme dat het uurwerk in de toren en de luidklok bedient grotendeel verdwenen. De restanten van het apparaat zijn vernield. Klok en uurwerk functioneren dan ook niet meer. Verder zijn een drietal cv-ketels gestript en zijn koperen leidingen doorgesneden en voor een groot deel mee genomen.

Medio vorige week werd vóór het gebouw een bronzen hekwerk met beeldje gestolen. Het gietwerk is een oorlogsmonument. Door het vernielen van de leidingen kwam de naburige hervormde kerk zonder water te zitten. Inmiddels is naar genoemd gebouw een flexibele leiding aangelegd. Bij begrafenissen achter de kerk wordt een generator ingeschakeld om de klok te luiden.

Het voormalige gemeentehuis, eerder eigendom van de gemeente Pekela, werd kort geleden verkocht aan een projectontwikkelaar uit Musselkanaal. De koopprijs bedroeg 176 mille. Wat er met het gebouw gaat gebeuren is onbekend. Toren en een achterliggende schuur blijven in het bezit van de gemeente. Overigens staat de schuur, een vroegere brandweerkazerne, op instorten.

Meer nieuws