Warm voorjaar: Oldambtmeer wordt aangevuld met kanaalwater

Blauwestad – Het waterpeil van het Oldambtmeer is gezakt vanwege het warme voorjaar en gebrek aan neerslag. “We starten daarom vrijdagavond 12 juni met wateraanvoer om het water in het meer weer op peil te krijgen.” dat meldt waterschap Hunze en Aa’s.

Het Oldambtmeer wordt normaal gesproken alleen gevoed met regenwater, maar omdat het waterpeil al zo vroeg in het jaar op het minimumniveau zit, kiest het waterschap ervoor om water in te laten. “Hierdoor voorkomen we dat het waterpeil in de zomer veel te laag wordt, waardoor er problemen met de recreatievaart ontstaan.” zeggen ze.

Uitzonderlijke situatie
Water uit het Winschoterdiep aanvoeren naar het meer is een uitzonderlijke situatie. Zeker doordat het nu zo extreem vroeg in het jaar nodig is. “Het wordt de tweede keer dat we hier water inlaten. De eerste keer dat we dit deden was in de zomer van 2018.” aldus het waterschap.

“We hebben maatregelen genomen om het kanaalwater zo schoon mogelijk in het Oldambtmeer te laten. Uiteraard houden we de kwaliteit van het water dat ingelaten wordt nauwlettend in de gaten.”

Blauwe Diep
Het water wordt aangevoerd via de sluis in het Blauwe Diep aan de zuidoostkant van het meer. De verwachting is dat het Oldambtmeer uiterlijk woensdag weer op peil is. “We gaan ervan uit dat we het meer met ongeveer achttien centimeter kunnen verhogen.” eindigen ze hun bericht.

Het bericht Warm voorjaar: Oldambtmeer wordt aangevuld met kanaalwater verscheen eerst op OldambtNu.nl.

Meer nieuws