Wormen ingezet als grondbeheerder bij Pitch & Putt Oostwold

Oostwold – Het veranderende klimaat zorgt ook in het Oldambt voor nieuwe uitdagingen. Zo is er steeds vaker last van droogte of wateroverlast. In het nieuw ontwikkelde gebied Blauwestad is er veel sprake van beschadigde bodemstructuren. Met het inzetten van wormen als grondbeheerder zijn er mooie resultaten te behalen.

Bodemstructuur verbeteren
Steeds vaker wordt wormenexpert Bernard Mekelenkamp van WormSystems uit Oostwold benaderd voor advies. Niet alleen in nieuwe gebieden maar ook in bestaande bodems kunnen wormen voor een hernieuwde structuur zorgen.

Zo heeft Diet Faber van Pitch & Putt Oostwold zijn hulp ingeroepen. “Sommige van onze greens zijn uitstekend, andere die zelfs hoog liggen, tonen problemen,” zegt Diet. “Een aantal zijn drassig en een aantal hebben een mindere kwaliteit gras met te veel schimmels.”

(lees verder onder de foto)

Foto: Lonneke Togtema/ OldambtNu.nl

Worm legt drainage aan
Bernard heeft bodemonderzoek gedaan en kwam tot de conclusie dat de grond wel wat hulp kon gebruiken. “Er zijn meerdere soorten wormen die elk op hun eigen manier de grond gebruiken. Ze leven op verschillende dieptes en de minst diepe wormen graven meer horizontaal hun gangetjes dan de dieper levende wormen die verticaal graven. Door een combinatie van de verschillende wormen op het gras uit te zetten, zal de grond in alle lagen bewerkt gaan worden en ontstaat er een divers gangensysteem.”

“De worm laat een slijmlaagje achter in het gangetje, waardoor deze steviger wordt en het water weg kan stromen. Hier kan het gras of elke andere plant van profiteren. De wortels kunnen zich makkelijker uitspreiden en ook dieper hun voedsel zoeken. Dit voedsel zijn micro-organismen die dankzij het water, de luchtere bodem en de ontlasting van de wormen zich goed kunnen ontwikkelen.” aldus Bernard.

Ook in de landbouw en veeteelt zorgt het inzetten van wormen voor een betere bodem, hoeft er minder diep geploegd te worden en is de groei van gewassen en gras duidelijk beter.

(lees verder onder de foto)

Foto: Lonneke Togtema/ OldambtNu.nl

Moestuin hogere opbrengst
Het uitzetten van wormen is voor particulieren in hun (moes)tuin ook zeer geschikt. Met een gezonde bodem kan de oogst beter worden en kunnen het gras en andere planten mooier groeien. Zowel de wormen voor de grond, als de wormen voor het maken van compost zijn interessant. Je kunt de gft omgezet in een hele goede kwaliteit compost dan in de tuin hergebruiken. Een ander bedrijf uit Oostwold, Dutch Worms is hierin gespecialiseerd.

Op de vraag hoe om te gaan met de mollen die op de wormen af komen, zegt Bernard: “Ja, ook de mol is van belang voor de bodemstructuur. Deze graaft zijn gang altijd naar een sloot om daar te drinken, dus dat is extra drainage. Bij te veel mollen, zal dan toch eventueel wat weggevangen moeten worden.”

(lees verder onder de foto)

Foto: Lonneke Togtema/ OldambtNu.nl

Tevreden
Inmiddels zijn de wortels van gras en andere planten met het komende voorjaar weer aan het groeien. Bij controle van de grond bij Pitch & Putt laten de proefstukken met de wormen een mooier wortelstelsel zien en hebben de wormen al eitjes gelegd.

Het bericht Wormen ingezet als grondbeheerder bij Pitch & Putt Oostwold verscheen eerst op OldambtNu.nl.

Meer nieuws