Stefan Wendel loopt halve marathon om aandacht te vragen voor depressie

BLAUWESTAD – Blue Monday, maandag 15 januari, is zogenaamd de meest sombere dag van het jaar. Die dag houdt Stefan Wendel uit Roden de MIND Blue Monday Run om het Oldambtmeer in Blauwestad. Het evenement – door het hele land zijn dergelijke lopen – is bedoeld om geld op te halen voor betere hulp aan mensen met depressie.

Er kunnen twee afstanden worden gelopen; een halve marathon en tien kilometer. Stefan loopt, samen met 13 andere atleten, een halve marathon, ofwel een ronde om het Oldambtmeer. Gestart wordt om 12.00 uur vanaf Azzurro Eten en Drinken in Blauwestad.

Somberheid en depressie
MIND vraagt ieder jaar op Blue Monday aandacht voor somberheid en depressie. Dit doet de organisatie door tips te delen om met sombere gedachten om te gaan, een online Blue Monday Challenge te organiseren, en nu door hardlopers te vragen geld in te zamelen voor de supportgroepen van de Depressie Vereniging, zodat mensen met een depressie steun bij elkaar kunnen vinden.

Stefan heeft een team, Koplopers, opgezet om het project ‘Help depressie de wereld uit’ te steunen. Eerder liep hij onder meer de Berenloop op Terschelling, een marathond, voor Fonds Psychische Gezondheid.

Taboe
Volgens Stefan, die zelf leed aan lichte depressie, rust er nog een taboe op. “Daar praat je niet over. Dat is beschamend, maar depressie is een ziekte, een psychische ziekte”, laat hij in een interview weten. Hij verloor zijn vader aan deze ziekte. Stefans vader werd slechts 57 jaar. Hij zocht aanvankelijk geen hulp en praatte niet over zijn depressie. Schaamte speelde daarin een belangrijke rol.

In Nederland plegen ieder jaar 1800 personen zelfmoord. “Dat zijn meer mensen dan er jaarlijks in het verkeer sneuvelen”, zegt Stafan in datzelfde interview. “Die cijfers zeggen genoeg. En het kan iedereen overkomen. Van essentieel belang is dat het taboe er af gaat.”