Kan ik varen op het Oldambtmeer?

Het Oldambtmeer is aangelegd voor (open) zeilboten en kleine motorboten. Zowel de diepte van het meer als de hoogte van de bruggen zijn hierop aangepast.

Diepte

Het Oldambtmeer is gemiddeld 1.30 meter diep. Sommige bronnen vermelden dat het Oldambtmeer minimaal 1.30 meter diep is, maar de ervaring leert dat dat niet 100% waar is. Het waterpeil kan per jaargetijde verschillen en wordt beïnvloed door de gevallen neerslag. Peilbeheerder van het Oldambtmeer is het Waterschap Hunze en Aas.

Over het algemeen wordt het afgeraden om met schepen met een diepgang van meer dan 1.10 meter op het Oldambtmeer te varen. Doordat het Oldambtmeer kunstmatig is aangelegd kent het meer geen klassieke indeling, waarbij het midden van het meer dieper is dan bij de oevers. Her en der zijn diepere gedeeltes. Op de plek van het vroegere Huningameer bijvoorbeeld is het Oldambtmeer soms wel 3.50 meter diep.

Doorvaarthoogte en -breedteMotorboot in Havenkwartier Blauwestad - Copyright Thijs Huisman

Op dit moment is het Oldambtmeer vanaf twee kanten bereikbaar voor boten. Vanaf het Winschoterdiep, ter hoogte van de Rensel, vaar je door een “tunnel” onder de A7 door. Deze is 3,75 meter hoog en 5,5 meter breed. De Blauwediepsluis ligt hier direct achter. Deze is 30 meter lang en 6 meter breed. Hierna volgen nog twee bruggen met doorvaarthoogte 3,75 meter en doorvaartbreedte 6 meter voordat je op het Oldambtmeer bent.

Vanaf het Noorden kun je via het Termunterzijldiep, het Nieuwe Kanaal en de Blauwe Passage het Oldambtmeer bereiken. Ter hoogte van Brasserie Old School ligt een sluis van 30 meter lang en 6 meter breed. Daarvoor moet je wel eerst onder de brug door. Deze is in gesloten toestand ca. 2,70 meter hoog. Geopend is de doorvaarthoogte 3,5 meter.

Boten met een doorvaarthoogte van 2,5 meter en minder kunnen, eenmaal op het Oldambtmeer, ook de woongebieden van Blauwestad in en het zogenaamde “rondje Blauwestad” varen dat ook langs Beerta en Finsterwolde loopt.