Hoe bereik ik het Oldambtmeer?

Het Oldambtmeer ligt ten noorden van Winschoten in oost-Groningen. Voor trailerbare boten zijn er verschillende trailerhellingen beschikbaar aan het meer. De meesten hiervan zijn gratis toegankelijk. Het Oldambtmeer is per boot vanaf het zuiden te bereiken via het Winschoterdiep en vanaf Nieuwolda-Termunterzijl via ‘de Blauwe Passage’.

BlauwediepsluislangHet Winschoterdiep begint bij de stad Groningen en eindigt bij Winschoten. Ten oosten van de Beertsterbrug is een kruising van vaarwegen. In zuid-westelijke richting kunt u de Rensel opvaren richting de haven van Winschoten. In zuid-oostelijke richting komt u na de spoorbrug uit op de Pekel AA en Westerwoldse AA. Om naar het Oldambtmeer en Blauwestad te varen dient u de vaarverbinding in Noord-oostelijke richting te volgen, onder de snelweg door. De doorvaarthoogte is tussen de 3,50 en 3,75 meter.

sluisEenmaal door de “tunnel” onder de snelweg komt u bij de Blauwediepsluis. Deze sluis kan geopend worden met de zelfbedieningssleutel recreatievaart Groningen. Deze sleutel is o.a verkrijgbaar bij de jachthaven van Winschoten en de spoorbrug over de Rensel. Na de sluis vaart u door het Blauwediep. Na de vaste brug genaamd Zadellibel komt het Blauwediep uit op de Oostereinderplas. Houd hier links aan en vaar verder door het Blauwediep in (noord)westelijke richting. Nadat u onder de volgende vaste brug (Paardenbijter) door bent gevaren bevindt u zich in een vaargeul. Rechts van u ziet u de eerste huizen van Blauwestad. Volg de vaargeul tot het rode informatiecentrum van Blauwestad. U bent nu op het Oldambtmeer.