Watersporten op het Oldambtmeer

In tegenstelling tot andere meren, die op natuurlijke wijze zijn ontstaan of zijn afgegraven voor zand of turf, is het Oldambtmeer speciaal aangelegd voor de watersport. Op het meer bij Blauwestad worden op dit moment al veel verschillende watersporten bedreven.

Zeilen

Er wordt veel gezeild op het Oldambtmeer. Sinds 2007 kunnen volwassenen en kinderen bij Zeilschool Blauwestad terecht om de zeilsport te leren. Het Oldambtmeer kent ook een eigen watersportvereniging: Watersportvereniging Oldambtmeer. Deze club is in 2009 opgericht en organiseert zeilwedstrijden en -activiteiten voor jong en oud. Bij Bootverhuur Blauwestad in Midwolda zijn polyvalken en te huur als je zelf wil gaan zeilen op het Oldambtmeer. Neem je je eigen zeilboot mee? Kijk dan eerst of je boot niet teveel diepgang heeft voor het Oldambtmeer. Je kunt kiezen uit verschillende trailerhellingen om je boot te water te laten.

Windsurfen en kitesurfen

Ook windsurfers en kitesurfers vind je regelmatig op het Oldambtmeer. Windsurfen is overal toegestaan en kitesurfen wordt gedoogd. Afhankelijk van de windrichting zijn er verschillende plekken om op te stappen. Bij een harde Oostenwind vind je veel (kite)surfers op het strand van Midwolda, alhoewel daar officieel  niet “gevaren” mag worden. Ook is er een speciale surfsteiger aangelegd aan het einde van de Clingeweg in het Meerland.

SuppSUP Bootverhuur Blauwestad Copyright Thijs Huismanen

Op het Oldambtmeer en in de woongebieden van Blauwestad zie je ook veel suppers. Met je eigen Stand UP Paddle Board kun je gemakkelijk opstappen op een van de twee stranden aan het Oldambtmeer. SUPs zijn in Midwolda en Blauwestad te huur bij Bootverhuur Blauwestad.

Waterskiën

Omdat de maximum snelheid op het Oldambtmeer 12 km/uur is, kan er niet gewaterskied worden. Er wordt onderzocht of er op het Oldambtmeer plaats is voor een snelvaarzone, zodat waterskiën wel mogelijk is. Op dit moment zijn er echter nog geen concrete plannen voor de realisatie hiervan.

Kanovaren

Het Oldambtmeer, de woongebieden van Blauwestad en de kanaaltjes rond Beerta en Finsterwolde lenen zich goed voor de kanosport. Vooral in de zomermaanden zijn er veel kanoërs op het water te vinden. In de jachthaven van Midwolda en bij DEK aan Strand Zuid kun je kano’s huren.